Dosegljivost na poti ni samo stvar udobja

Na poteh sem običajno sam. Na poteh, kjer ni mobilnega signala je lahko tako početje tudi malce tvegano. Četudi si še tako previden, se ti lahko kaj zgodi, kar ti bistveno oteži ali sploh prepreči napredovanje. Če v takem trenutku ne moreš poklicati na pomoč, hkrati pa ni velike verjetnosti, da bo kdo "naletel" nate, se lahko kaj hitro znajdeš v precej neprijetnem položaju.

Pa četudi se nič od tega ne zgodi. Doma si pustil domače, ki jih po nepotrebnem skrbi zate.

Ko sem se pripravljal na popotovanje po Velebitu, sem razmišljal tudi o potencialnih nevarnostih, ki se mi na poti lahko zgodijo. Čeprav pot ni izpostavljena, se kljub temu lahko pripeti kakšna nerodnost zaradi katere bi bila hoja otežkočena ali nemogoča. Razmišljal sem tudi o potencialni nevarnosti ugriza modrasa (dejansko sem na poti srečal samo enega). Če bi se mi tam sredi ničesar pripetilo kaj takšnega, bi le težko koga poklical na pomoč. Kljub obljubam omrežnega operaterja, v naravi stanje niti približno ni tako rožnato. Pokritost z mobilnim signalom je na poti po Velebitu relativno slaba. Vsekakor toliko, da se na mobitel kot sredstvo za klic v sili ni za zanašati. 

Delorme inReach

Delorme inReach explorerKo sem raziskoval kaj si je mogoče na trgu za primerno ceno omisliti, sem naletel na Delorme inReach. Gre za napravo, ki omogoča dvosmerno (sprejem in oddajo) sporočil preko satelitskega omrežja Iridium, ki nudi pokritost po celotni zemeljski obli. Naprava omogoča tudi pošiljanje klica v sili na katerega se odzove reševalni center, ki je sposoben organizirati reševanje praktično kjerkoli na svetu. 

Dejansko obstajata dva izdelka v seriji inReach. InReach SE nudi osnovne funkcije sporočanja in klica v sili, InReach Explorer pa še bazične funkcije navigacije. Ko sem se odločal, sem izbral Explorer, čeprav sem vedel, da navigacijske funkcije niso primerljive s klasičnim GPS sprejemnikom. To dejansko tudi ni njegova primarna funkcija. Več o napravi in zmogljivostih si je moč prebrati na spletni strani, zato jih tukaj ne bom ponavljal, temveč bom raje zapisal nekaj o dejanskih izkušnjah s samo napravo.

Z nakupom InReach si še ne zagotovite dosegljivosti. Napravo je potrebno registrirati, predvsem pa se tudi naročiti na storitev. Ponudnik omogoča več naročnin, ki se med seboj razlikujejo predvsem v dvojem: Ali je naročnina dolgotrajna (letna) ali kratkotrajna (mesečna) in kolikšna količina sporočil je že všteta v naročnino (količina sporočil, ki presega to količino se plačuje "po porabi"). Kratkotrajna naročnina je sicer dražja, toda omogoča, da v času, ko vemo, da naprave ne bomo potrebovali, prekinemo storitev. Tako je ugodnejša, če storitve ne potrebujemo preveč pogosto.

Naprava praviloma omogoča pošiljanje besedilnih sporočil dolžine 160 znakov na poljuben elektronski naslov oziroma mobilno telefonsko številko. Prav tako je omogočeno tudi pošiljanje. Vendar je v praksi stvar malce bolj zapletena. Za razliko od pravega satelistkega telefona sprejemnik InReach namreč nima določene telefonske številke preko katere je dosegljiv. Komunikacijo s komerkoli je potrebno najprej vzpostaviti v smeri od InReach proti sogovorniku tako, da na želeni e-mail naslov ali mednarodno telefonsko številko pošljemo sporočilo. Oseba bo to sporočilo prejela v svoj poštni predal oziroma na svoj telefon.

Ob prejemu v poštni predal bo v besedilu sporočila tudi povezava na spletno stran preko katere je moč oddati odgovor -- torej ni mogoče oddati sporočila neposredno z odgovorom na sprejeto sporočilo.

Ob prejemu SMS sporočila na telefon, pa je praviloma možno odgovoriti na to sporočilo neposredno, vendar izključno iz aparata (oziroma telefonske številke) na katero je bilo poslano prvotno sporočilo.

InReach nudi tudi možnost sporočanja svoje lokacije na spletno stran, tako da lahko domači sledijo tvoji poti.

Ko sem začel s popotovanjem po Velebitu sem, vklopil InReach. Telefonski aparat sem kmalu izklopil, saj sem kaj hitro prišel iz območja signala in je bil to najučinkovitejši način kako varčevati z energijo telefona. S sabo sem imel tudi baterijo za polnjenje in solarni panel, vendar nisem imel izkušenj kako se bo zadeva obnesla. Dejansko se je izkazalo, da je InReach zelo varčen s porabo energije in da specificiranih 110 ur avtonomije dejansko drži. Napravo sem imel vključeno čez dan, ponoči pa sem jo izklapljal, tako da bi uspela teoretično brez polnjenja zdržati ves čas mojega popotovanja. Ker sem imel energije in sonca dovolj, sem jo sicer vmes dopolnil.

S funkcionalnostjo na poti sem bil zelo zadovoljen. Domačim sem lahko poročal in tudi prejemal njihova sporočila. Tudi v dežju z uporabo ni bilo težav, tako da storitvi kot taki lahko zaupam in jo priporočam. Vendar...

Vse le ni tako lepo

Delorme v svojih splošnih pogojih garantira funkcionalnost povezano s pošiljanjem sporočil preko elektronske pošte, med tem ko funkcionalnost preko SMS sicer oglašuje, vendar zanj ne daje zagotovila. Ko sem sam pred odhodom preskušal kako je s SMS sporočanjem na telefon, sem ugotovil, da težav ni. Sporočilo je v relativno kratkem času po oddaji dejansko prispelo do ciljnega naslovnika. Težava pa se je pojavila pri odgovarjanju na tako sporočilo. Odgovor bi moral prispeti na moj InReach, a se to ni zgodilo. Na spletu sem uspel ugotoviti, da nisem edini s temi težavami, a kaj, ko Delorme te funkcionalnost ne zagotavlja v splošnih pogojih. Ko sem kontaktiral pomoč uporabnikom, so se pri Delorme sicer precej trudili, nato pa svetovali, da naj najprej preverim pri svojem operaterju. Tako sem kontaktiral še naš Telekom s prošnjo, da preverijo kaj se zgodi s sporočilom, ki ga pošljem na določeno telefonsko številko v Ameriki. Kar nekaj dni je trajalo, ko so se oglasili in pojasnili, da kot kaže pride do "tihe" zavrnitve sporočila na strani ameriškega operaterja in da žal na njihovi strani ne morejo ničesar storiti. Ne bi si mislil, toda v času digtalnih komunikacij torej obstaja čisto realna možnost, da pošlješ SMS sporočilo nekomu v Ameriko, pa ta sporočila ne bo dobil, ti pa tudi ne obvestila, da je pri dostavi prišlo do težave. Delorme tovrstne težave rešuje z uporabniki iz bolj popularnih držav tako, da pošilja sporočilo iz navidezno lokalne številke. Žal za Slovenijo tega ne nudi, temveč pošilja iz Amerike. Sam sem jim svetoval, da naj poskusijo stvar speljati vsaj tako, da bi pošiljali nekje iz Evrope, recimo iz Anglije, kamor dostavljajo iz lokalne številke, pa jih moj predlog ni ravno posebej zanimal.

Tako sem ostal z omejeno uporabnostjo storitve sporočanja, ki mi nikakor ni bila povšeči. Razmišljal sem, kaj naj naredim in prišel do ideje, da se bi dal problem rešiti, če uspem nekje najeti telefonsko številko, ki je za sporočanje dosegljiva tako s strani InReach kot s strani mobilnih operaterjev. Če bi na taki številki uspel spisati ustrezen programski vmesnik za posredovanje sporočil, bi bila zadeva rešena. Po malce brskanja sem naletel na Proovl. Po preverjanju dosegljivosti sem pri njih najel "mobilno" številko v Kanadi, ki je bila dosegljiva s strani InReach kot tudi s strani Telekoma Slovenije (pa tudi SiMobil nima težav z njo). Storitev omogoča, aktivacijo spletne aplikacije ob prejemu SMS sporočila in pošiljanje SMS sporočila preko spletne storitve. Kratka Lambda funkcija v Amazon AWS je rešila problem. Torej, če mi želi kdo sporočiti nekaj na moj InReach, mora poslati SMS sporočilo na neko številko v Kanadi, od tam naprej pa zadevo rešuje Proovl in moja Lambda funkcija.

Na poti po Velebitu pa se je pokazal še en problem. Zoranu, pri katerem sem v Senju parkiral avtomobil, sem prav tako pojasnil kako lahko stopi z mano v stik preko InReach. Ko sem bil že na poti, se je izkazalo, da pa na njegov mobilni telefon ne sprejema niti SMS sporočil iz InReach, kar sam preko Slovenskega Telekoma in SiMobila nisem imel težav. Ali je vzrok pri njegovem hrvaškem operaterju ali le z njegovim naročniškim razmerjem nisem uspel ugotoviti, vsekakor pa svetujem, da se dosegljivost preko SMS sporočil za vsako "kritično" osebo posebej preveri pred odhodom na pot, saj očitno pošiljanje in sprejemanje SMS sporočil preko luže, le ni tako zanesljivo, kot bi človek pričakoval.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja